Här började min psyko-spirituella resa. Eller gjorde i alla fall en tvär gir. Första året på gymnasiet och jag satt i uppehållsrummet och läste ”Älska dig själv”…
Det dyker upp ett sådant här fotominne i mobilen. En bild jag tog i kvarterets tvättstuga för många år sedan och då skrev några rader till. Där hade jag formulerat mig kort och lite raljant om mötet med Wayne W. Dyer (1940-2015).
Innehållet kunde satt griller i vilken formbar tonårshjärna som helst. Tio förtrollade, följdes av tio arga, och nu tio och lite fler mest av allt fascinerade år. Tack i alla fall, Dyer. Utan dig hade jag nog inte blivit psykolog.
Boken ”Älska dig själv” hade utkommit i USA 1976. I original hette den ”Your Erroneous Zones”, som kan översättas till ”Dina felaktiga zoner”. Blev tydligen en monumental succe. En av de bäst säljande självhjälpsböckerna någonsin. Spreds i hundra miljoner exemplar.
På svenska kom den 1979 med en mer rättfram titel. Det var ett par, tre år innan jag fick boken i min hand. Minns inte hur detta gick till. Ärligt talat minns jag inte heller så mycket av innehållet. Mest tonen.

(Inte mitt ex. Det är borta sedan länge. Men boken går att hitta begagnad på en massa ställen online, om man är nyfiken. Den engelska utgåvan finns som ljudbok hos Storytel, ser jag.)
Vad är det för skrift egentligen? Vilket är budskapet som fångade mig och så många andra? Jag konsulterar ChatGPT. Tycker faktiskt programmet resonerar intressant om detta. Förmodligen träffande. När Dyer utkom med sin bok var perspektivet ännu så länge fräscht? Det har trots allt hunnit gå femtio år sedan dess.
När den gavs ut 1976 var det en revolutionerande idé att du själv ansvarar för ditt välmående – inte din barndom, inte dina föräldrar, inte samhället.
Dyer vände sig mot det psykoanalytiska synsättet och förespråkade ett mer praktiskt, handlingsinriktat tillvägagångssätt. Han hämtade inspiration från Albert Ellis och kognitiv terapi, men förde det till en bredare publik med enkelhet och värme.
Vidare är boken
en självhjälpsklassiker som guidar läsaren att ta kontroll över sitt eget liv genom att identifiera och eliminera självdestruktiva tankemönster – det Dyer kallar felaktiga zoner (eng: ”erroneous zones”). Det övergripande budskapet är att du kan välja hur du mår – dina känslor och reaktioner är inte styrda av andra människor eller yttre omständigheter, utan av dina egna tankar.
Var var det han försökte lära ut i Älska dig själv? ChatGPT summerar det aptitligt i punktform:
- Ta kontroll över ditt liv
– Dyer börjar med att visa hur många människor lever reaktiva liv, styrda av vanor, förväntningar och gamla mönster. Han uppmanar till att ta personligt ansvar för sina känslor och handlingar. - Skuld och ånger
– Dessa känslor lever i det förflutna. Dyer menar att vi ofta fastnar i tankar om vad vi borde ha gjort. Lösningen: acceptera det förflutna, lär dig av det – och gå vidare. - Bekymmer och oro
– Oro är en mental fantasi om framtiden, ofta irrationell och destruktiv. Dyer lär ut hur du kan observera och ifrågasätta dina katastroftankar. - Behovet av andras godkännande
– Många styrs av rädslan att inte vara omtyckta. Dyer säger att äkta självrespekt kräver att du inte låter ditt egenvärde definieras av andra. - Bli oberoende och fri
– Du behöver inte godkännande för att känna dig värdefull. En självständig människa litar på sin egen inre kompass. - Bli vän med nuet
– Många skjuter upp livet och tror att lycka kommer ”sen”. Dyer betonar vikten av att leva i nuet, inte i framtida fantasier eller gamla trauman. - Undvik irrationella regler och ”måsten”
– Dyer identifierar hur människor ofta styrs av inre regler som ”Jag måste vara perfekt”, ”Jag borde vara lyckligare”, ”Folk måste behandla mig rättvist”, osv. - Känslomässig frihet
– Den största friheten är att kunna välja hur du känner och reagerar. Det är ett aktivt val, inte något som andra ”orsakar” åt dig.
Och när jag ber om detta kan appen även återge ett par representativa citat:
”Du är den enda personen som lever i din kropp, med dina tankar, så varför inte bestämma dig för att ta kontrollen? Att vänta på att andra ska förändras för att du ska kunna må bra är som att sitta i baksätet i bilen medan någon annan kör – och hoppas att de ska ta dig dit du vill. Det är dags att sätta dig i förarsätet.”
Samt, kärnfullt:
”Att oroa sig är som att betala ränta på ett lån du aldrig tagit.”
Dyer, liksom Deepak Chopra, Eckhart Tolle, Gary Zukav, m fl, fick stor draghjälp av att uppmärksammas av Oprah Winfrey. Därmed nådde de ut till den stora skara – mestadels kvinnor – som följde hennes olika programserier.
Kommer att tänka på ett par saker jag skrivit på sistone, som faktiskt är relevanta i sammanhanget. Dels något jag önskar att jag hade från en mer akademiskt rumsren källa, med ett mer vetenskapligt klingande namn. Men det har jag inte. Det jag tänker på är begreppet ”kosmisk kemi”, hos den danske mystikern Martinus Thomsen. Resonemanget är så vettigt och användbart att det så klart bör vara beskrivet även av andra, bara att jag inte kommer ihåg var och av vem i så fall. Jag skrev:
Kort sagt handlar detta om hur ett ”ämne” – det vill säga vad man får, resultatet – alltid är summan av mötet mellan åtminstone två beståndsdelar. Därför går det till exempel inte att oreserverat hävda att ”positiv psykologi” är bra för envar. Vad alla behöver. Något objektivt gott och livsbefrämjande. Det hänger på vad denna tankevärld kombineras med.
För mycket eller för lite skämmer allt, som det heter.
Tankegångarna, hos Wayne W. Dyer och gissar jag en drös andra författare i samma genre, ligger det förmodligen en hel del i. Vill vara tydlig med det. Jag tror verkligen att de kommit med kloka bidrag som kunnat berika mångas liv.
Men så finns det somliga, förmodligen är vi inte så få, för vilka influenserna inte gifter sig så bra med vad som finns där redan på förhand. De fungerar inte frigörande och uppmuntrande, utan blir mer som lök på laxen, så att säga. Att vara i ”formbar ålder”, som jag skriver ovan, åldersadekvat vilsen, narcissistisk och identitetssökande, är en riskfaktor.
Men det finns som sagt en kategori läsare för vilka jag tror att Dyer & Co betytt mycket och just dessa utgjorde en stor andel av Oprah Winfreys publik. Som jag uppfattat det. Tankegångarna har kunnat erbjuda dessa något de behövde. Jag skrev om detta nyligen i en text jag kallade ”Narcissism-hissen”. Då handlade det om nutida andligheter. Men det är ju nära besläktat, flyter in i vartannat.
Hur den här
föreställningsvärlden faktiskt kan ha en hälsosam effekt på dem med stukad självkänsla. Som tvivlar på att de har något att bidra med. […] Till exempel på gruppen kvinnor för vilka mötet med ”new age” och liknande får en stärkande, emancipatorisk, funktion.

Det är väl som med tillväxthormon. En del behöver det. Läkare kan förskriva det. Medan för andra är det inte så. Man blir större, puffigare. Men fundamentet är egentligen alltför bräckligt att bära det.