Otippade pionjärer

1000011611 1
Otippade pionjärer 2

”Eftersom adventister förespråkar en vegetarisk kosthållning, har samfundet också drivit hälsokostindustrier i Sverige sedan 1920-talet, fram till dess Hälsans Kök och AB Svenska Nutana såldes 2006.”

På en sidogata till Norra Bantorget i Stockholm ligger det här huset. Får lust googla på dem, har en aning om något jag hört för länge sedan. Och, jovisst! Vi som var vegetarianer innan marknaden exploderade med alla de produkter och varumärken man hittar i mataffären idag (och inte var några hejare i köket, som lagade från grunden) står faktiskt i tacksamhetskuld till det här samfundet.

“Adventister menar att nyckeln till välmående ligger i ett balanserat och nyktert liv. I skapelsen finns ett överflöd av goda ting som leder till livgivande hälsa. Rent vatten, frisk luft och solljus – i lämpliga mängder – ger rena och hälsosamma liv.

Motion och frånvaro av skadliga ämnen som tobak, alkohol och psykoaktiva ämnen leder till klara sinnen och kloka beslut. En välbalanserad vegetabilisk kost som undviker köttkonsumtion och uppmuntrar till intag av baljväxter, fullkornsprodukter, nötter, frukt och grönsaker, tillsammans med någon B12-källa, främjar en livskraftig hälsa.”

https://www.adventist.se/liv/halsa/922/1