Vackra tempel och ruiner

FB IMG 1641167094813
Vackra tempel och ruiner 7

[D]et dynamiska Café Pan. Ett gigantiskt new age tempel i Götgatsbacken. Centret växte till att bli ett färgsprakande forum för allt inom alternativvärlden. Där framträdde den tidens stora inhemska och internationella andliga lärare för att predika sina budskap. Café Pan var den självklara kyrkan för den nya tidens budskap. Föredragen avlöste varandra, ibland kunde tre pågå samma kväll.

Så beskriver en av grundarna, Tomas Frankell, stället i en text.

Bilden har varit med förr. Det är jag som står där framför etablissemanget. Året är kanske 1987? Mot slutet (och det var nog då bilden togs) jobbade jag i den kombinerade fika-, hälso- och bokshop som låg alldeles innanför de röda dörrarna.

Hade tänkt jag ville samla lite material till ett inlägg, om platsen och tiden.

Att man kallade verksamheten för ett “café” var ju en underdrift. Den inrymdes bl a i en stor, gammal biograf, så själva salongen gjorde sig bra som föreläsningssal och musikscen. Bakre delen av det som varit biosalongen hade gjorts om till matsal. Projektorummet var kök.

1000011975
Vackra tempel och ruiner 8
1000011972
Vackra tempel och ruiner 9

Hur länge fanns PAN på platsen? Något eller ett par år till efter att bilden togs, som jag minns det. Sammanlagt tio år kanske? Eller mindre? (Namnet tog sedan en medarbetare, Nina Harder, med sig och startade en mindre, renodlad föredragsverksamhet i Hälsans hus på Fjällgatan, så namnet levde vidare några år till.)

För en tid sedan passerade jag krönet på Götgatan och passade på att ta en bild av det som varit entren. Ett tag hade det legat ett O’Learys där, men de hade bommat igen. Det var kanske länge sedan.

1000011566
Vackra tempel och ruiner 10

Ett par år tidigare hade jag begett mig till en adress i porten bredvid. Tagit hissen upp till 3:e våningen, klivit in genom en dörr, och insett att jag var tillbaka i den stora, rymliga lägenhet som också varit en viktig del av den där “cafeverksamheten” trettio år tidigare.

1000011564
Vackra tempel och ruiner 11
1000011565
Vackra tempel och ruiner 12

I den stora möteslokalen rakt innanför hallen har många kurser och föreläsningar ägt rum. (Själv höll jag en studiecirkel där, under en period, som hade rubriken “Vad är väsentligt?”.)

En sak till som jag ville få med i det här inlägget, var en artikel i tidskriften Free (nr 1 2012) som handlar om newage-scenen på den tiden öht, men rätt mycket om PAN också.

“30 år i andlighetens tjänst! Så började det!” Ett verkligt nostalgireportage med ett överflöd av namn, fakta & foton. Om “new age-templet” Café PAN står bl a att läsa:

“Tomas Frankell [gick] vidare och startade upp Café Pan i Stockholm, med några nyfunna vänner: Tiiu Serenander, Björn Hultin och Mats Samuelsson. Deras gemensamma vision var att starta ett stort new age-tempel i centrala Stockholm. Efter en lång tid av sökande fann teamet slutligen den nya lokalen på Götgatan 11 i Stockholm. […]

Under nästan tio år erbjöds Stockholm mängder av föredrag och kurser kring allt vad nyandligheten kunde uppbringa. Många av dåtidens stora namn besökte Café Pan. Bland dessa fanns författarna Caroline Myss, Gerald Jampolsky, Yogi Bhajan, Peter Russel, Eva Moberg, Per Ragnar, Bibbi Andersson, Tony Buzan och Doris Ankarberg med flera.”

(Obs! Läser du på mobil är det enklare att förstora sidorna på vanligt sätt, med fingrarna, än klicka på “Fullscreen”.)