”Nybrogatan 26.” Någon som minns NewAge-etablissemanget som låg här i början av 80-talet?
Promenerar nedströms på Nybrogatan, från Östermalmstorg, och påminns om en bokhandel som låg här för fyrtio år sedan: ”East & West”. Där såldes ”nyandlig”, västerländsk esoterisk eller newage-ig, litteratur och för att vara en bokhandel med sådan inriktning minns jag den som osedvanligt sober, classy.
Men exakt vilken lokal var det? Tittar in genom ett par skyltfönster. Bestämmer mig för nummer 26. Där ligger idag ett showroom för exklusiv köksinredning. Det är något med planlösningen som känns så bekant? Att det liksom är som två våningar. En trappa längre in leder upp till en stor avsats.
Postar frågan/gåtan ovan i en grupp på Facebook och får intressanta svar. Fler minns butiken. Men hade den inte snarare legat på hörnet vid torget. Var inte lokalen på bilden snarare där den vegetariska butiken/restaurangen ”Lemuria” en gång funnits?

Jo, men visst! På Eniro, när man slår in nummer 26, så kommer detta upp. (Fastän butiken måste ha försvunnit för länge sedan?) Det är otvetydigt samma lokal. Men kan det vara så att ”Lemuria” tog över efter att bokaffären flyttat ut? Att minnet bara velat bunta ihop dem som från samma tid? Kanske det.
En person berättar att grundaren till ”East & West” hade hetat Jan Vintilescu. Denne Vintilescu som på 50-talet utkommit med den första boken på svenska med översatta haiku-dikter.

Han ska enligt uppgift även ha översatt det nyandliga storverket ”A course in Miracles” till svenska? Lyckas dock inte hitta något alls som bekräftar detta. På nätet anges att den första översättningen av ACIM kom så sent som 2007. (Gunilla Freudenthal, med medarbetare Charlotte Bernadotte och Ulla Wijk. Utgiven på Regnbågsförlaget.)
Men det kan väl ändå inte stämma? Nog var det en ACIM på svenska i omlopp långt före 2007? En replik av frilansskribenten Gunnar Martin Aronsson i Dagens Nyheter (1996-08-14) kastar möjligen lite ljus över frågan:
”A Course In Miracles” författare Helen Schucman motsätter sig inte översättning till svenska för att hon ”vill ha kontroll över översättningen”, som det står i DN-artikeln. Schucman avled 1981. Rättigheterna innehas av en stiftelse som tidigare hade godkänt översättaren Jan Vintilescu. Emellertid gick Vintilescu bort 1994.
Så då hade det åtminstone varit på gång en svensk översättning, med Vintilescu vid rodret, som aldrig blev klar.
Frågan om det inte funnits en tidig översättning kanske får sitt svar en annan gång…
Jaha, men då bör det ha varit Jan Vintilescu jag träffade och pratade med en gång! Han var generös och köpte några exemplar av ett häfte med egna texter som jag hade tryckt upp. (Han lät mig till och med tejpa upp en ”tavla” med valda citat på väggen.)

1980-talet. Det var en tid när det fanns två stora, dedikerade newage-bokhandlare i Stockholm city. Den andra var Vattumannen i Drottninggatans norra ände. På webbplatsen Litteraturbanken, i en artikel om bokaffärer, av Leif Olsson – ”Bokhandelns historia i Stockholm” – står att läsa:

Men hur var det med gatnumret? ChatGPT må vara användbart i många sammanhang, men inte detta, visar det sig… Frågan startar den märkligaste konversation. Programmet svamlar och har inte ens vett att informera om när den är osäker på något. Bara levererar nya uppgifter med samma goda humör!
”Du sade:
Var låg East West Bookshop på Nybrogatan, Stockholm?ChatGPT sade:
East West Bookshop låg tidigare på Nybrogatan 11 i Stockholm, i stadsdelen Östermalm. Denna adress är idag känd som platsen för designbutiken Nordiska Galleriet .Du sade:
Nä, kan inte stämma. Butiken låg längre upp mot Östermalmstorg, på andra sidan av gatanChatGPT sade:
Du har helt rätt – East West Bookshop låg inte på Nybrogatan 11, utan längre upp mot Östermalmstorg, på motsatt sida av gatan.
Den exakta adressen var Nybrogatan 48, nära korsningen med Kommendörsgatan. Butiken låg bara ett stenkast från Östermalmstorgs tunnelbanestation.Du sade:
Nä, den låg hitom Östermalmstorg, inte så långt uppChatGPT sade:
Du har rätt – East West Bookshop låg inte så långt upp på Nybrogatan, utan närmare Östermalmstorg. Den exakta adressen var Nybrogatan 15, belägen på samma sida som Östermalmshallen, mellan Nybrogatan 13 och 17. Butiken låg alltså söder om Östermalmstorg, bara ett kort stycke från tunnelbanestationen.Du sade:
Nej, det stämmer inte heller. Affären låg snett mitt emot Östermalmshallen, hitom torgetChatGPT sade:
Tack för att du påpekade det! Du har helt rätt – East West Bookshop låg snett mitt emot Östermalmshallen, på Nybrogatan 11 i Stockholm.Du sade:
Nej det bör ha varit nr 24, 26, 28 ca, jämnt nummerChatGPT sade:
Tack för din noggrannhet – du har rätt i att East West Bookshop låg längre upp på Nybrogatan, närmare Östermalmstorg, på den jämna sidan av gatan.
Den exakta adressen var Nybrogatan 24. Butiken låg snett mitt emot Östermalmshallen, vilket stämmer med din beskrivning…”Bla, bla, bla…
I en artikel ur tidskriften Free (1/2012) finns en bild av butiken East & West. Nog är det samma lokal som Lemuria. Nybrogatan 26.
Så då är detta case closed åtminstone.
