Är spådomskonst vetenskap?

IMG 20211220 125611

Att kunna “klassificera” eller säga nåt om en annan människa, eller sig själv för den delen!, personliga egenskaper och öde, etc. Astrologi, grafologi, kiromanti, frenologi, kaffesump… Likheter och skillnader? “Vetenskap”? Vad tänker ni?

Först o främst så skiljer grafologi ut sig från de andra ”-ogierna”, som jag ser det. De övriga (inkl tarot, i-ching, etc) tror jag – om något – kan funka som ett medium för uttolkarens egen klokhet o psykologiska insikt, människokännedom, livserfarenhet… En form av “cold reading”…

Men detta att ha ett större system som man underordnar sig, litar på, tror jag ytterligare kan fostra o stimulera ens öppenhet, positiv allvarssamhet, ansvarskänsla, mm. Dvs en positiv sak.

Men, att egentligen finns det inte så mkt att “ta på” i tarotkorten eller planetkonstellationerna, som säger något specifikt om personen man har framför sig. Mer än att den samlade kunskapen som genom årtusendena anhopats runt t ex astrologi eller i-ching ger en mkt djup o differentierad bild av människan.

Ja, det var några snabba tankar. (Men, alltså, grafologi vill jag placera i ett mellanområde, den är mer “vetenskap” än de andra.)