Polio och konspirationism

1000023376
Polio och konspirationism 2

I ett annat forum läser jag om missnöje inom WHO över att numera behöva förlita sig på privata donationer. Tidigare var detta tillskott till budgeten en mindre del. Olika nationer stod för den stora biten. Då var WHO också mer fria att använda pengarna som de själva ville. Pengar från privata donatorer är oftare öronmärkta för det ena eller andra projektet.

Den absolut största, privata donatorn till WHO är idag Bill Gates & Co. I diskussionen jag tar del av mixas detta, mellan raderna (eller uttryckligen, jag var inte kvar så länge) med gängse konspirationstänk. Bill Gates med sina miljarder, som han menar han vill använda för mänsklighetens väl, misstanks ofta ha en dold, sinister agenda med sin filantropi.

Det visar sig, om man googlar på det att, jo, också Gates pengar till WHO ska användas till ett speciellt ändamål.

Polio eradication, for instance, has long been WHO’s best-funded program, mainly because much of the Gates Foundation’s contributions have been directed to that cause.

https://www.euronews.com/health/2023/02/03/how-is-the-world-health-organization-funded-and-why-does-it-rely-so-much-on-bill-gates

Kan ju verka misstänkt. Har han kanske fingrarna i industrin som producerar dessa vaccin? Vet inte om det är så. Men även om han har det, så förefaller viljan att utrota polio vällovlig. Vad vet jag, kanske har Gates personliga erfarenheter av den skräck som härjade i början och mitten av förra århundradet. Polio var – och är – en fasansfull sjukdom…

Starting back in 1916, polio infection was on the rise. That year, Boston Children’s admitted 165 children with paralysis caused by polio. The viral infection was unpredictable and mysterious. Its spread seemed to spike during the summer months. How it transmitted from one person to the next was not yet understood.

While some children never developed any symptoms of having polio, others became partially or totally paralyzed. Afterwards, some never recovered their lost muscle function. For those who became so weak they could no longer breathe on their own, iron lungs gave them their breath at the cost of living inside the machine from the neck down.

https://answers.childrenshospital.org/poliovirus

År 1916 dog över 7.000 personer i den första stora polioepidemin i USA. De flesta var barn. Nu inleddes en desperat kapplöpning mot den fruktansvärda sjukdomen – men utan resultat. […]

En junimorgon 1916 vaknade invånarna i kvarteret Pigtown i New York upp till en chock. Deras barn hade svårt att röra sig, och många av de mindre barnen kunde inte ens hålla i sina nappflaskor.

https://varldenshistoria.se/vetenskap/medicin/radsla-for-polio-lamslog-usa

Med en världsomfattande vaccinationskampanj skulle den mångtusenåriga plågan kunna utrotas på en enda generation. Att det inte blivit så beror på ekonomi och politik, inte på bristande läkekonst. Än i dag är polio den vanligaste orsaken till rörelsehinder i tredje världen.

https://popularhistoria.se/vardagsliv/hygien-halsa/polio-spred-skrack-i-sommaridyllen

Och det är väl där Bill Gates kommer in, tänker jag.

Polio är en mycket gammal sjukdom – 10 000 år gamla skelett från Egypten tyder på att den fanns redan då – men i slutet av 1800-talet hände något med polioviruset. Det blev aggressivt, troligen till följd av en mutation. För första gången i historien började sjukdomen gå i epidemier och det var framför allt barn som drabbades.

https://popularhistoria.se/vardagsliv/hygien-halsa/polio-spred-skrack-i-sommaridyllen

Mindre känt är väl att den aggressiva form av polio som började sprida sig i början av 1900-talet – och plågat mänskligheten till denna dag – sannolikt uppstod i norra Sverige.

Den aggressiva variant av polio som senare spreds över världen rapporterades första gången 1881 bland barn i Sävar i dagens Umeå kommun och kort därefter i Stockholm. Mycket tyder på att varianten också uppstod i norra Sverige. Smittspridningen nådde pandemiska nivåer i vissa världsdelar under 1900-talets första hälft.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Polio

Diskussionen som jag nämner i början fördes i en nyandlig krets. Jag påmindes om hur väl Västerländsk esoterik och viss slags nyandlighet tycks gifta sig med misstro och konspirationstänkande.

Detta är just ett exempel på det slags inbyggda självmotsägelser som forskaren Pehr Granqvist adresserar i sin långa essä “Om nyandlighetens psykologi och de många självmotsägelserna” (som finns att läsa här på hemsidan).

Ljus och mörker…