Tecken i tiden
Några ytterligare belägg för att detta är föreställningar som i hög grad är närvarande i vardagen.
(Tidblom, 2000) Många terapier och livsåskådningar som associeras med New Age är mer etablerade och accepterade idag än för bara tio år sedan. Begreppen inom New Age som pseudoreligion har blivit mindre främmande för fler människor än enbart inom kretsen New Age-anhängare. Tv sänder program om andar och spöken, yogatraditionen sprider sig till gym, skolor och sjukhus och ”Livsstilsmässor” erbjuder Healing och Tarot. Detta kan förklara att många människor som tror på livsåskådningar som innefattas av New Age (exempelvis paranormalafenomen och reinkarnation) inte själva anser sig vara en del av New Age, varken som rörelse eller livsfilosofi… TidblomA_Nyandlig_personlighet_2010.pdf
Tevetablån
Ett läsning av teve-tablån för en vecka i månadsskiftet november-december 2014 (29/11-5/12) ger vid handen att det visas åtminstone sex olika realityserier med föregivna experter på andar och övernaturliga fenomen som är allmänheten behjälpliga med att lösa olika problem: Medium i lagens namn, Rescue mediums, Det okända, Ghost Hunters, Onda andars hus (samtliga i Kanal 7, som ingår i TV4). Till detta ska läggas höstens storsatstning i TV4/Kanal 7: ”En natt på slottet”. Den senare en originalserie i åtta avsnitt, där kända svenskar får tillbringa en natt på Bogesunds Slott i Vaxholm i sällskap av ”nordens främsta och mest respekterade medium Lena Ranehag” (TV4, u.å.). På TV4:s hemsida går det vidare att läsa att ”Lena kommer vara länken mellan stjärnorna och andevärlden, stjärnorna kommer få en glimt av sin framtid, möta det förflutna och få uppleva andevärlden”.
I SvT 2 (SvT Play, u.å.) visas denna vecka ett avsnitt av ”Från Sverige till himlen”, som på kanalens hemsida presenteras som en ”[s]vensk livsåskådningsserie”, med programledaren Anna Lindman. Veckans avsnitt beskrivs såhär:
”Anna åker till Karlstad och träffar Anna-Lena, som kallar sig medium och säger sig kunna hitta försvunna saker, tala med döda och se vem som kommer runt knuten. Anna-Lena är född i Lappland och fick veta redan när hon var liten att hon hade särskilda gåvor, men vem som helst kan lära sig, menar hon och tar med Anna ut för att öva.”
Oprah Winfrey Show (Oprah_Winfrey, 2014, 20 december) visas under 25 säsonger mellan 1986-2011. Genom åren gästas hon av flera personer som redan är eller efteråt blir framträdande personer i den nyandliga världen, såsom Deepak Chopra, Gary Zukav och Eckhart Tolle. När Winfrey 2005 tar med den senares debutbok ”A New Earth: Awakening to Your Life’s Purpose” i sin bokklubb säljer denna med tiden, enligt uppgift (Boog, 2011, 25 maj) i drygt 3,3 miljoner exemplar.
Kritik har kommit främst från kristet håll. Garcia (2008, 23 april) i en artikel i tidskriften Christian Post, citerar evangelisten Bill Keller som liknat Winfreys verksamhet vid att förse tittarna med en kraftfull drog: ”I believe these New Age teachings are like ’spiritual crack’ because people are hungry, the teachings satisfy and then they are hungry again.”
Reklam
Olav Hammer kommenterar beskrivningar i en IKEA-katalog, där kunderna uppmanas inreda på ett visst sätt för att ”energin ska strömma fritt”. En färg förordas för dess helande kvaliteter. Författaren skriver att ”det som för bara ett tiotal år sedan hade uppfattats som ett lagom kontroversiellt och exotiskt intresse är idag närapå en del av den svenska genomsnittskulturen” (Hammer 2004, sid.16).
Kyrkan
Även Svenska kyrkan har tagit intryck av dessa nya strömningar. I Engelbrektskyrkan i Stockholm arrangeras under en period gudstjänster med så kallad ”Oneness-blessing”, även kallad ”deeksha” (Oneness University, u.å.). Kyrkans tidning finns på plats under premiären och rapporterar om ovanligt många och aktiva besökare, samt om en relativt låg medelålder:
”Förra onsdagen tog sig ungefär fyrahundra personer genom regn och blåst till Engelbrektskyrkan i Stockholm för att närvara vid Europas första gudstjänst med Oneness-blessing. Det var onekligen en ovanlig kväll, det hör inte till vanligheten att kyrkan är fullsatt på en vardagskväll. Det hör inte heller till vanligheten att så många aktivt deltar i mässan och inte heller att medelåldern på besökarna är mellan 35 och 40 år” (Hägglund, 2009, 12 november).
Den kristet orienterade hemsidan BibelFokus kommenterar arrangemanget: ”Svenska kyrkan erbjuder det ockulta ’andedopet’ i mässan!” (Jareteg, 2010, 29 oktober).
KG Hammar, ärkebiskop i Svenska kyrkan 1997–2006 (Svenska kyrkan, u.å.) , utkommer 2004 med boken ”Jag har inte sanningen, jag söker den”. Hammar som blir den siste ärkebiskopen att utses av regeringen är under sin ämbetsperiod omdebatterad för sina uppfattningar. Journalisten Sievert Öholm (2013, 11 oktober) kallar KG Hammars biskopsgärning ett ”religionsexperiment”, dennes tro för en ”privatreligion” och till belägg för att K G Hammars religiositet är av det friare slaget refererar Öholm bl a till ett scenframträdande ärkebiskopen gjort tillsammans med Dalai Lama på Scandinavium i Göteborg 2005, där Hammars avslutande replik ska ha varit: ”innerst inne är jag nog en liten buddhist”.
Dalai Lama (DalaiLama.com, u.å.) som för övrigt, på sin hemsida, ger uttryck åt att om han själv fick bestämma så skulle han bli den siste på sin post:
”In the future, if the Dalai Lama’s institution is no longer relevant or useful and our present situation changes, then the Dalai Lama’s institution will cease to exist. Personally, I feel the institution of the Dalai Lama has served its purpose.”
En reporter från Dagens Nyheter beskriver i reportaget ”Andligt smörgåsbord eller kulturell Prozaj – de nya tiden är här” (Utterström, 2014, 13 april) hur överraskad han blir av att hitta Korskyrkan representerad på Kropp och själ-mässan i Solnahallen, omgivna av en mängd aktiviteter och tjänster av new age-karaktär. ”Vill du bli frisk? Vi ber för rygg- och ledbesvär, huvudvärk, allergier, syn- eller hörselproblem, smärtor eller skador i kroppen m m”, står det på kyrkans banderoll. Reportern tänker tillbaka på sin uppväxt i ett frikyrkligt hem, där han lärde sig förakta nyandlighet: ”De som mediterade med kristaller eller ägnade sig åt reikihealing var förtappade själar. Till och med psykologen Lars-Eric Uneståhl, som hjälpt elitidrottsmän med mental träning, ansågs suspekt och eventuellt i förbindelse med onda makter.”
Ett annat fenomen är den så kallade tolvstegsrörelsen eller ”recoveryrörelsen” (Anonyma alkoholister), som även den har en andlig överbyggnad. Deras ”trosbekännelse” lyder: ”Jag tror på något som är större än jag själv, osv??” ”Går vi till USA därifrån de stora trendvågorna kommer, så är idag den rörelsen som vi kallar recovery-rörelsen starkare än New Age” (Månsus, 1997).
Motkrafter.
Kritiska röster saknas inte. En skeptiker som är av speciellt interesse för området nutida trosföreställningar är magikern James Randi. Denne har ända sedan 1960-talet utlovat en större summa pengar (för närvarande en miljon US dollar) till den som under vetenskapligt acceptabla former kan uppvisa så kallade ”paranormala förmågor”. Många har försökt genom åren, men ännu har ingen gjort sig förtjänt av prissumman, enligt vad som sägs på hemsidan (James Randi Educational Foundation, u.å.).
Föreningen Humanisterna bedrev hösten 2009 en uppmärksammad kampanj, med tidningsannonser och reklam i det offentliga rummet, under parollen ”Gud finns nog inte”. Denna kampanj lever vidare på en hemsida med samma namn (Humanisterna, u.å.). Föreningen Vetenskap och Folkbildning delar årligen ut priset ”Årets förvillare” till en person eller organisation som föreningen uppfattar sprider pseudovetenskap (Vetenskap och Folkbildning, u.å.).
Sekularisering
Den religion som länge varit den dominerande i vår del av världen förmår inte längre attrahera som tidigare, samtidigt som föreställningar som inte sanktioneras av denna har fått stor acceptans (Dagen, 2008; Centrum för Samhällsforskning, 2009).
Kanske hyste svensken dessa föreställningart, även om de inte berättade om dem. Detta är svårt veta. Men en gissning är att det rör sig om nya influenser. T ex omfattar fler och fler tanken på reinkarnation, dvs att människan föds på nytt i en ny kropp, vilket inte är ett inslag i gängse kristen teologi.
Det finns även de som ifrågasätter själva sekulariseringstanken. Berger (1999, refererat i Houtman och Aupers, 2007) gör följande analys:
”The assumpion that we live in a secularized world is false. The world today… is as furiously religious as it ever was, and in some places more so than ever. This means that a whole body of litterature by historians and social scientists… is essentially mistaken” (sid X?)
Ahlbäck (2012, refererat i Frisk & Åkerbäck, 2013, sid. 215) menar att västvärlden rentav gått in i en postsekulär epok: ”Ett postsekulärt samhälle kombinerar en förnyad öppenhet mot andliga frågor med ett sedvanligt kritiskt tänkande”.